Ny top-moderne springhal til Brøndby Strands Gymnastikforening
Brøndby Strands Gymnastikforening er en af de største idrætsforeninger i Brøndby, og som totalentreprenør på projektet har Halbyg i samarbejde med Arkitektfirmaet Faber & Have, A-Sport samt ingeniørfirmaet Oluf Jørgensen været med til at skabe den nye springhal.
Den nye hal er samlet på 1.184 m2 og indeholder i stueplan en 717 m2 springhal, 100 m2 depoter samt tilhørende foyer, møde- og klublokale, garderober, køkken og toiletfaciliteter. På 1. salen findes en opholds- og udsigtslounge, mødefunktion, teknikrum samt motorikmiljø.
Springhallen er integreret med den eksisterende Søholthallen, og giver Brøndby Strands Gymnastikforening muligheden for at benytte begge haller samtidig til eksempelvis springgymnastik og rytmisk dans. I dagtimerne er springhallen og motorikmiljøet også med til at skabe glæde og lyst til bevægelse ved at øge kvaliteten af idrætsundervisningen på de nærliggende skoler og børneinstitutioner.
Bygherre
Totalentreprenør
Halbyg
Arkitekt
Ingeniør
Bruttoareal (m2)
1184
Byggeperiode
2021-2022
Fra neutral hal til nyt og flot omdrejningspunkt for lokalområdet
Den arkitektoniske hovedidé i konkurrencen var at skabe et samlet idrætsanlæg med et gennemgående og ensartet facadeudtryk, der også integrerer og indeholder den eksisterende hal. På den måde er der opnået en helhed i selve arkitekturen, og nærområdet ved Brøndby Strand Skole har fået et samlet og nyt, markant omdrejningspunkt.
“Opgaven med Søholthallen var lidt speciel, da det allerede forud for konkurrencen forelå et oplæg til, hvordan hallen skulle se ud. Vi ville dog gerne udfordre disse rammer, og derfor har vi optimeret på de byggetekniske aspekter og for eksempel designet en hal i træ i stedet for i stål samt monteret standard-facadematerialer på en unik måde. Her har det også været en fornøjelse at arbejde sammen med Halbyg, fordi de er åbne overfor at bruge materialer på en ny og anderledes måde”, fortæller Ruben Karstoft Have, arkitekt MAA og partner hos Faber & Have.
Der har været stort fokus på at skabe en indbydende og varm atmosfære - både indendørs og udendørs. Den dybrøde farve udvendigt og legen med farverne indendørs er et helt bevidst valg med det formål at give noget karakter til projektet. Mange haller er meget introverte og lukkede, men denne nye hal bidrager rent faktisk med noget til omgivelserne.
“Det har været målet at skabe et omdrejningspunkt for lokalområdet. Den eksisterende hal var mest af alt bare en lukket hal med branddøre, hvorimod den nye hal med sine store vinduesarealer åbner sig mod omgivelserne. Når man kører forbi på Strandesplanaden eller cykelstien udenfor, ser man tydeligt, at der er liv og bevægelse i bygningen, hvorved aktiviteterne indenfor synliggøres. Langs syd- og østfacaden tjener et dybt tagudhæng som en opholdszone, der nedbryder skalaen og hindrer direkte sollys. Herudover danner overgangszonen et ekstra opholdsområde, der samler udendørs- og indendørsaktiviteter”, fortsætter Lars Faber Starklint, arkitekt MAA og partner hos Faber & Have.
Alt i alt har hele projektet forløbet enormt godt. Der er blevet leveret til tiden, og både bygherre og brugerne af hallen har været glade for processen og det endelige resultat. Både for Arkitektfirmaet Faber & Have og Halbyg har det været enormt spændende at være en del af denne proces.
“Labyrinten er wow-effekten. Det store motorikmøbel. Den er blevet lavet spændende med mange forskellige udformninger. Her kan børnene komme tæt på hinanden og finde nogle rolige øjeblikke samtidig med, at der er gymnastik og bevægelse nede i hallen”, fortæller Peter Balle Hermansen, fagkonsulent hos A-Sport.
Fokus på motorisk læring, leg og bevægelse
Med den nye springhal har der været et stort fokus på at skabe et miljø for motorisk læring, leg og bevægelse. Derfor blev A-Sport, som er totalleverandør af idræts-, trænings- og aktivitetsudstyr til danske klubber, skoler og institutionsmarkedet, involveret fra starten.
A-Sport har leveret en bouldervæg, en vertikal labyrint og en motorikgang på første etage. Alle elementerne inviterer til leg, bevægelse og motorisk udvikling blandt børnene.
“Når vi skaber motorikområder prøver vi altid at få de tre grundlæggende, motoriske sanser i spil - følesansen, muskel/ledsansen og balancesansen. Og det har vi også opnået med de tre elementer i Søholthallen. Med bouldervæggen og vertikallabyrinten er det både muskel/ledsansen og i særdeleshed taktilsansen, der bliver stimuleret. På motorikgangen stimulerer man alle tre sanser, hvor vestibulærsansen i den grad også bliver udfordret i forhold til, at børnene kan gynge og svinge sig og komme til at hænge med hovedet nedad”, forklarer Peter Balle Hermansen, fagkonsulent hos A-Sport.
“Labyrinten er wow-effekten. Det store motorikmøbel. Den er blevet lavet spændende med mange forskellige udformninger. Her kan børnene komme tæt på hinanden og finde nogle rolige øjeblikke samtidig med, at der er gymnastik og bevægelse nede i hallen”, fortsætter Peter Balle Hermansen.
Hele vejen fra start til slut har A-Sport haft tæt samarbejde og kontakt med Halbyg for at sikre, at den helt rigtige løsning blev designet, og det må siges at være lykkedes. Både Halbyg og A-Sport har fået positive tilbagemeldinger, og der har været stor interesse og opmærksomhed omkring projektet efterfølgende.
En hal lidt ud over det sædvanlige
I mere end 10 år har Brøndby Strands Gymnastikforening kæmpet for en ny og forbedret hal til alle deres medlemmer, og nu er drømmen endelig gået i opfyldelse.
Brøndby Strands Gymnastikforening har fået en springhal, som ikke bare er arkitektonisk flot, men også en hal, der er funktionel og brugbar for alle dem, der dagligt bruger den til enhver form for gymnastik - spring, rytme eller motorisk.
“Hallen er fantastisk flot og har en meget indbydende og inspirerende atmosfære. Den står i stærk kontrast til andre mere lukkede haller, og man har virkelig lyst til at bruge noget tid her. Det er faktisk lidt ubeskriveligt, at vi lige pludselig har sådan en hal”, fortæller Kasper Lundquist, formand for Brøndby Strands Gymnastikforening.
Brøndby Strands Gymnastikforening er den primære bruger af hallen, men det er også tiltænkt, at skolerne i lokalområdet skal bruge hallen til deres idrætstimer, at daginstitutioner skal bruge hallen til motorisk gymnastik samt til seniortilbud.
“Det var svært at tro på, at vi nogensinde skulle have sådan en hal. Men det hele blev lidt mere virkeligt, da Halbyg var forbi vores generalforsamling sidste år for at holde et oplæg om hallen. Det viste i den grad noget engagement fra dem og gjorde det hele lidt mere virkeligt for os. Det var fedt”, slutter Kasper Lundquist af.
Hos Halbyg er vi også enormt stolte over resultatet, og vi er glade for at kunne bidrage med glæde hos alle dem, der dagligt bruger hallen. I de nye faciliteter er der uden tvivl skabt et solidt fundament for et aktivt miljø, hvor foreninger og institutioner skaber fællesskaber på tværs af alle aldre.